You are here
berita 

Tan Sri SM Salim Ke Rahmatullah (1928 – 2016)

Legenda Tan Sri S.M. Salim meninggal dunia pada usia 88 di rumahnya di Ukay Perdana, Kuala Lumpur. “Tan Sri SM Salim meninggal dunia di rumahnya di Kuala Lumpur pada 17:44,” tweet Bernama pada Khamis, memetik keluarga penyanyi itu. Pada hari Rabu, anak sulung SM Salim, Siti Noraishah, 60, berkata bapanya berada dalam keadaan kritikal sejak 3 pagi dan diletakkan pada mesin pernafasan.

Beliau berkata selepas diletakkan pada alat bantuan pernafasan, bapanya boleh bernafas, tetapi sejak pukul 8 pagi pada hari Rabu beliau masih dalam keadaan kritikal. Siti Noraishah berkata, semua ahli keluarga telah dimaklumkan tentang keadaan miskin ayahnya dan telah dimaklumkan untuk pulang ke rumah pada hari Rabu. Beliau berkata doktor yang merawat bapanya berkata apa-apa lagi yang boleh dilakukan kerana ayahnya adalah terlalu lemah.

SM Salim atau nama sebenarnya, Sheikh Salim Sheikh Muhammad Al Mahros memulakan kerjayanya sebagai penyanyi lagu-lagu tradisional Melayu pada tahun 1957. Menurut Bernama, beliau menjadi lumpuh kerana gangguan saraf dan telah kerusi roda sejak 17 tahun yang lalu .

Berita asal http://www.thestar.com.my/news/natio…-dies-old-age/
Wikipedia https://ms.wikipedia.org/wiki/Sheikh…mmad_Al_Mahros
Berita sebelum http://www.carigold.com/portal/forum…ighlight=salim

Anda Juga Mungkin Meminati

Related posts