You are here
berita 

mahkamah di India mengharamkan kedai minuman keras di lebuh raya

Kira-kira 5% – atau 6755 – kes kematian berpunca daripada pemandu sama ada mabuk atau di bawah pengaruh dadah

mahkamah tertinggi India telah mengarahkan semua kedai-kedai minuman keras di sepanjang lebuh raya negeri dan kebangsaan ditutup dalam usaha untuk mengurangkan kes pemandu mabuk dan kemalangan jalan raya.

Mahkamah tinggi memberitahu kerajaan untuk menghentikan pengeluaran lesen baru dan pembaharuan yang sedia ada selepas 31 Mac.

Lebih daripada 146,000 orang meninggal dunia tahun lalu akibat kemalangan jalan raya di negara ini.

Kira-kira 5% – atau 6755 – kematian disebabkan oleh pemandu yang sama ada mabuk atau dibawah pengaruh dadah.

“tidak sepatutnya penjaja menjual minuman keras di lebuh raya negara dan negeri,” agensi berita AFP memetik Ketua Hakim TS Thakur, yang mengetuai panel tiga hakim, sebagai berkata dalam perintahnya pada Khamis.

Mahkamah juga berkata semua iklan minuman keras perlu dikeluarkan dari lebuh raya dan kedai-kedai menjual arak mesti terletak sekurang-kurangnya 500 meter (1,640 kaki) dari lebuhraya.

Ianya juga mengatakan sebilangan besar kedai-kedai minuman keras di sepanjang lebuh raya adalah “godaan besar dan gangguan kepada pengguna jalan raya”.

Alkohol diharamkan di empat negeri India (Gujarat, Bihar, Manipur dan Nagaland) dan wilayah kesatuan Lakshadweep. Terdapat juga larangan separa penjualan alkohol di negeri selatan Kerala.

sumber: http://www.bbc.com/news/world-asia-india-38327476

Anda Juga Mungkin Meminati

Related posts