You are here

Kehidupan Rakyat Hong Kong Yang MenyedihkanJurugambar Jerman  Michael Wolf menunjukkan kepada kita pemandangan kediaman pangsapuri yang sesak di Hong Kong. Sekarang Hong Kong advokasi berasaskan organisasi – Persatuan Pertubuhan Komuniti – menunjukkan kepada kita bagaimana kehidupan. Ini adalah set gambar yang menggambarkan keadaan hidup memualkan salah satu daripada bandar-bandar dengan penduduk paling padat di bumi, dari sudut pandangan seluruh bilik.

Menurut SoCO, lebih 100,000 orang yang tidak mampu mendapat rumah dengan ruang yang mencukupi. Antara mereka adalah individu warga tua yang terdedah yang tidak mempunyai pilihan tetapi terpaksa hidup dalam bilik-bilik kecil seluas 40 kaki persegi. Walaupun bandar ini nampak makmur, ramai yang masih hidup dalam keadaan yang tidak boleh diterima. Penduduk hidup dalam keadaan ruang yang terkurung, tidur di satu sudut, makan, menyimpan barang-barang mereka, dan menonton TV yang terdapat dalam tempat yang sama.


“Dengan mengambil gambar-gambar perumahan yang tidak mencukupi, kita mahu menunjukkan kebimbangan orang ramai dan kerajaan atas isu,” kata Ho Hei-Wah, Pengarah SoCO. “Orang-orang ini perlu membayar kadar sewa yang mahal, ia bersamaan dengan kira-kira £ 6-7,50 sekaki persegi sebulan dan kadang-kadang perlu untuk menunggu setiap tahun untuk sewa perumahan  awam kerana hanya terdapat beberapa di sahaja di Hong Kong.”

“Hong Kong adalah dianggap sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terkaya di dunia, bagaimanapun, mengintai di bawah kemakmuran ini juga kemiskinan tegar. Beratus-ratus ribu orang masih tinggal di rumah sangkar dan dibahagikan antara kamar kayu, manakala penganggur yang baru-tiba dari China dan kanak-kanak emiskin dalam perjuangan untuk terus hidup, “tambah Ho Hei-Wah.


Anda Juga Mungkin Meminati

Related posts

Leave a Comment