You are here
berita 

Adik-beradik Batumalai Di Hukum Gantung Mati

Adik beradik Batumalai, Rames berusia 45 tahun dan Suthar berusia 40 tahun, dihukum gantung sampai mati pada waktu subuh hari ini. Amnesty International Malaysia (AI-M) dalam satu kenyataan mengutuk hukuman mati tersebut, yang katanya telah dijalankan walaupun rayuan pengampunan yang belum selesai untuk menukar hukuman mati mereka telah diserahkan pada Februari 2010 kerana membunuh 12 tahun yang lalu.

“Ia adalah semata-mata kejam bahawa keluarga tahanan diberitahu untuk bersedia untuk hukuman mati Jumaat ini, hanya untuk mengetahui, dengan notis kurang daripada 24 jam, bahawa mereka telah diberi maklumat salah mengenai tarikh pelaksanaan.

“Dengan rayuan pengampunan yang masih belum selesai, saudara-saudara telah dinafikan peluang mereka untuk mempunyai kes mereka semula dan mempunyai aplikasi pengampunan mereka didengar,” kata Pengarah Eksekutif Amnesty International Malaysia Shamini Darshni (gambar).

“Kes mereka amat merisaukan, dengan hukuman mati yang dikenakan sebagai hukuman mandatori bagi kesalahan berdasarkan kepada keterangan mengikut keadaan semata-mata.

“Mereka sepatutnya telah diberikan peluang untuk mempunyai permohonan mereka didengar dan hukuman sepatutnya dihentikan sehingga perbicaraan penuh dan saksama mengenai permohonan ini,” kata Shamini.

Ibu kepada Rames dan Suthar, Paravathy Arunasalam, telah, melalui peguam pada 23 Feb petisyen Negeri Sembilan Yang di-Pertuan Besar Tuanku Muhriz Tuanku Munawir, merayu bagi pemerintah untuk berulang-alik hukuman atau menggantikannya dengan hukuman penjara seumur hidup (daripada 20 tahun).

Peguam itu adik-beradik juga telah menghantar petisyen kepada Timbalan Pengarah Penjara Kajang, dan kedua-dua petisyen telah diakui oleh penjara dan kerajaan negeri Negeri Sembilan.

Berikutan permohonan, hukuman mati mereka yang pada mulanya dijadualkan pada 24 Feb, dihentikan pada jam terakhir dan menetapkan semula untuk 17 Mac.

keluarga itu berkata mereka masih belum dimaklumkan mengenai keputusan permohonan tetapi sebaliknya diberitahu bahawa saudara akan dihukum gantung pada waktu subuh hari ini.

Sharmini, sementara itu, juga menyatakan bahawa hukuman mati di Malaysia terus dijalankan dalam keadaan berahsia dan legap.

“Malaysia mesti berhenti dan mengetahui mengenai hak-hak asasi manusia dan mula melindungi mereka dengan menghentikan hukuman dan memansuhkan hukuman mati,” tegas beliau.

Berita asal (Inggeris) – http://www.malaysiakini.com/news/375744

Anda Juga Mungkin Meminati

Related posts